Знижений кров'яний тиск - гіпотонія

Для початку дамо визначення кров'яного тиску. Кров, рухаючись по судинах, чинить тиск на стінки кровоносних судин, це і називається кров'яним тиском. На величину кров'яного тиску впливають три чинники: опір кровоносних судин, сила серцевих скорочень і кількість крові. Якщо у вас низький кров'яний тиск (гіпотонія), але організм в цілому функціонує нормально, то це ще не привід для паніки.

Однак в наукових колах існує думка, що і гіпотонія може бути небезпечна для здоров'я людини. Найбільш яскравими ознаками зниженого тиску є головні болі і біль в грудях, прискорене серцебиття та запаморочення, напади нудоти, блідість.

Який рівень кров'яного тиску вважається нормою

профилактика болей в спине и поясницеТиск крові має прямий вплив на частоту дихання, температуру тіла і серцебиття. Таким чином, необхідно обов'язково вимірювати рівень тиску і стежити за його динамікою. Будь-який сильний скачок або спад може свідчити про порушення в роботі внутрішніх органів.Низьким тиском вважається тиск нижче 90/60.Також до пониженого або низького тиску відносять тиск, якщо хоча б один з показників нижче норми. Вимірювання тиску проводиться за допомогою тонометрів. В даний час придбання тонометра для будь-якої людини не складає особливих труднощів, процес вимірювання, так само, помітно спростився.

Типи низького кров'яного тиску

Ортостатична гіпотонія. Її ознакою є сильне зниження тиску при різкому підйомі після тривалої статичної пози в лежачому або сидячому положенні. Падіння тиску пояснюється тим, що коли людина швидко встає, кров різко приливає до ніг, через що сильно збільшується серцебиття. Однак цього не відбувається, якщо у людини спостерігається ортостатичний низький тиск. У таких хворих після різкого ривку раптово падає тиск, і людина може втратити свідомість, відчувати запаморочення, може порушитися координація.

Причини, що викликають ортостатичну гіпотонію, можуть бути наступними:

  • внаслідок вагітності;
  • через опіки;
  • причиною може бути спека;
  • так само це може бути проявом неврологічних захворювань.

У групі ризику знаходяться люди старше 65 років, та й молоді люди від неї не застраховані.

гипотонияМультисистемна атрофія з ортостатичної гіпотонією. Від пониженого тиску викликаний збоями в роботі нервової системи. Інакше цю хворобу називають синдром Шая-Дрейджера або міелоенцефалопатією. Активізується при гострій судинній недостатності вегетативної нервової системи. В даний час ще не винайшли спосіб лікування від цього захворювання, після установки такого діагнозу, хворий може прожити не більше 10-ти років.

Постпрандиальна гіпотонія. Виражається в різкому зниженні тиску після їжі. Прилив крові до кінцівок повинен врівноважуватися почастішанням серцебиття і звуженням кровоносних судин (протидія силі гравітації). Якщо цей механізм порушений, то лікарі часто ставлять діагнозпостпрандіальну гіпотонію. У групі ризику знаходяться люди, які страждають на хворобу Паркінсона.

Дистонія або вегето-судинна гіпотонія. При цій формі захворювання, хворий може відчути різке падіння тиску після довгого стояння на одному місці, особливо якщо це відбувається в жарку погоду. Таке нездужання є наслідком порушення кров'яного сполучення між серцем і мозком. Внаслідок довгого стояння кров приливає до нижніх кінцівок, і наш організм врівноважується зміною тиску крові. Однак у людей, що мають це захворювання, нейрони лівого шлуночку серця повідомляють мозку, що тиск навпаки підвищується, а не знижується. В результаті серцебиття падає, а тиск знижується ще більше. На це захворювання часто страждають люди в підлітковому віці.

Зробимо висновок: якщо низький тиск супроводжується прискореним пульсом, то вашому здоров'ю може загрожувати серйозна небезпека. Пов'язано це з тим, що порушується кровопостачання органів і частин тіла через утруднення руху крові по судинах. Якщо ваш пульс більше 83-х ударів в секунду, необхідно записатися на прийом до лікаря. Однак майте на увазі, що під час і після фізичних навантажень серцебиття значно зростає, і тут немає нічого небезпечного для здоров'я.

Чим небезпечний низький кров'яний тиск?

Гіпотонію (низький кров'яний тиск) багато лікарів вважають нормою, особливо в світлі її протилежності -гіпертоніі (високий тиск). Гіпертонія у багато разів шкідливіша для серця і всієї кровоносної системи людини. Гіпотонія ж знижує ризик появи захворювань нирок та інсульту. Зверніть увагу на те, що і низький тиск може загрожувати нашому здоров'ю. Результатом дії цієї хвороби може стати падіння рівня припливу крові до найважливіших органів - мозку і серця. У такій ситуації хворий може знепритомніти або відчувати сильні запаморочення.Основним фактором, який може вплинути на появу гіпотонії, є вік людини. Часті випадки розвитку постпрандиальної гіпотонії у літніх людей. Дітям і підліткам властива вегето-судинна дистонія. Так само на розвиток будь-якого виду гіпотонії впливають вже наявні у людей захворювання, наприклад хвороба Паркінсона або захворювання серцево-судинної системи.

Загальні рекомендації для нормалізації кров'яного тиску

long-life ozonator

  • Слід скоротити або обмежити споживання кофеїновмісних продуктів. Кофеїн сприяє почастішанню серцебиття.
  • Необхідно збільшити обсяги споживаної рідини в день. Рідина розріджує кров, сприяючи кращій її циркуляції.
  • Бажано почати займатися спортом. Спорт сприяє поліпшенню кровотоку.
  • Намагайтеся різко не вставати з ліжка. При підйомі спочатку підніміться на лікті, потім сядьте, а лише потім спускайте з ліжка ноги.
  • Обмежте прийом гарячих ванн. Не бажані і довгі спа-процедури.