Очищення води озоном

Озон активно використовується не лише з медичною метою. Активно застосовують цей газ, також відомий як активний кисень, і для підготовки питної води. Спочатку сфера застосування обмежувалася знезараженням, сьогодні вона розширилася до видалення запаху, домішок і забарвлення води. Що таке знезараження? Це видалення спор, мікробів, вірусів і бактерій. Процес очищення води здатен затримати близько 98% бактерій. Однак у відсотки, що залишилися можуть входити і хвороботворны мікроби, і навіть віруси. Для їх знищення потрібна більш глибока обробка води. Знезараження вкрай важливе, якщо очищенню піддаються підземні води. Коли йдеться про підземні води, слід орієнтуватися на мікробіологічні властивості джерела.

Дослідження якості озонування питних і стічних вод

Результати дослідження, проведеного в м. Кизилорди (Республіка Казахстан) на вулицях Степна, Желтоксан, проспект Абая, співдружністю Казахського національного технічного університету ім. К.І.Сатпаева і Кизилординська державного університету ім. Корт-Ама, показали, що патогенні мікроорганізми і кишкові палички не мають стійкості до озону. Також метою дослідження було виявлення результату озонування води на великих підприємствах. Результатом дослідження було виявлено позитивний вплив озонування на стічні води, зниження вмісту шкідливих речовин і підвищення якості води для її подальшого застосування.

Таблиця - Дані випробувань стічних вод ЗАТ «ТехноЕнергоСервіс»

№ п/п

Найменування компонентів

Одиниці виміру

ГДК

Показники після продувки озоном

до

після

1

БСК5

Мг/О2л

19,8

74,37

18,2

2

Хлориди

Мг/л

114,8

197,25

86,5

3

Сульфати

Мг/л

138,61

344,6

112,7

4

Азот нітритний

Мг/л

0,35

0,96

0,04

5

Азот нітратний

Мг/л

4,72

6,72

2,32

6

Нафтопродукти

Мг/л

0,504

4,84

0,43

7

Окислюваність ХСК

Мг/О2л

 

160,0

104,7

8

Сухий залишок

Мг/л

332,5

3216,0

764,5

9

Мідь

Мг/л

 

0,37

0,026

Докладний звіт і хід дослідження можна вивчити в цих матеріалах.

Як очистити воду?

Знезараження проводиться здебільшого двома методами. Перший – обробка сильними окислювачами. Це може бути озон (в такому разі йдеться про озонування води) або хлор (відповідно, хлорування води). Другий метод – вплив ультрафіолетовими променями. Ефекту знезараження води можна досягнути і обробкою ультразвуком або кип'ятінням. Окислювачі застосовуються для очищення поверхневих вод. З метою знезараження підземних вод використовуються бактерицидні установки, а для очищення невеликих обсягів – перекис водню, перманганат калію. Ефективність дезинфікуючої речовини зростає пропорційно її концентрації. Критична доза озону, за якої він досягає піку бактерицидної дії, дорівнює 0,4-0,5 мг на один літр води. В чому полягає механізм впливу окислювача? Перш за все, в руйнуванні бактерій шляхом інактивації або видалення бактеріальних протеїнів. На відміну від озону, що вражає центри всіх хвороботворних бактерій, хлор здійснює лише вибіркове знищення. Крім того, у випадку з хлором швидкість знезараження значно нижча. Також варто зазначити, що тільки озон здатний знищувати спори, цист й інші патогенні мікроби. І сила його впливу в 300-600 разів вище, ніж у хлору.

Озонування питної води

Чим пояснюється більш сильний вплив озону на віруси в порівнянні з хлором? Перш за все, тим, що газ направляє свою дію на протоплазму клітини вірусу і її окислювально-відновну систему. Крім очищення вода вимагає і знебарвлення, тобто видалення всіх органічних і хімічних речовин, які здатні забарвлювати її. Кількість озону при озонування води визначається забарвленістю зразка. Також враховується і географічний фактор. При використанні озонатора для питної води в ній відбувається її розкладання на власне воду і вуглекислий газ, а також зв'язування сторонніх речовин з їх подальшим випаданням в осад. Слід зауважити, що озон, на відміну від хлору, не має негативного впливу на навколишнє середовище. Вступаючи в реакцію з більшою частиною органічних і неорганічних речовин, газ утворює кисень, воду, оксиди вуглецю і вищі оксиди. Жодних канцерогенних речовин. Застосування в медицині і очищення води – це ще не всі сфери застосування озону.

Сьогодні набирають популярності побутові озонатори, які можуть бути використані для цілого ряду завдань:

  • озонування повітря житлових приміщень, особливо дитячих кімнат, вбиралень, кухонь;
  • озонування продуктів харчування: овочів, фруктів, м'яса, рибних продуктів;
  • видалення хлору з води озонуванням;
  • догляд за домашніми тваринами і очищення місць їх перебування.

Для озонування води в домашніх умовах можна скористатись озонатором Doctor-101. Експлуатація побутового озонатора не складна. Необхідно лише дотримуватися деяких рекомендацій. Зокрема, використання апарату в приміщенні має здійснюватися без присутності у ньому людей і з обов'язковим подальшим провітрюванням. Тривалість роботи за один раз не повинна перевищувати п'ятнадцяти хвилин. Озонування води слід проводити в ретельно провітрюваних приміщеннях. Деякі рекомендації щодо застосування озонатора на конкретних прикладах.

Як озонувати воду

У ємність з водою поміщається відповідна насадка, приєднана до апарата, після чого встановлюється час відповідно до обсягу рідини. В середньому процедура займає від 5 до 20 хвилин. Отриману озоновану воду можна використовувати для будь-яких потреб побуту – приготування гарячих напоїв, умивання, приготування їжі. Слід пам'ятати, що свої властивості озонована вода зберігає протягом двох діб. Озонована вода допомагає боротися з неприємним запахом з рота, додає одягу яскравості, а шкіра обличчя після вмивання нею стає більш гладкою і свіжою. Також озонована вода спільно з обдуванням озоном ефективно бореться з висипом вугрів.

Обробка продуктів харчування

Продукти озонують для виведення різних шкідливих домішок і продовження термінів зберігання. Їх слід залити водою, після чого помістити в ємність насадку. Час проведення процедури – від 10 до 15 хвилин. М'ясо попередньо ріжеться на порційні шматки і замочується на 10 хвилин. Для очищення повітря і продуктів харчування підходять моделі озонаторів, призначені для обробки продуктів.

Озонатор Long-Life

Очищення повітря

Для озонування повітря потрібно зняти з озонатора випускний повітропровід. Апарат встановити на максимально високий рівень приміщення і поставити час 10-15 хвилин. Важливо, щоб приміщення покинули люди і домашні тварини. Після процедури і подальшого провітрювання зникають усі неприємні запахи, а повітря насичується киснем.

Усунення запаху в побутових приладах

Досить часто побутові прилади в процесі експлуатації набувають неприємни запахів. Особливо це властиво холодильникам і пральним машинам. Для усунення рекомендується використовувати випускний повітропровід Doctor-101, який поміщається в прилад на 10-15 хвилин. Озонатор активно застосовується для обробки постільної та іншого білизни, особливо дитячої. В поліетиленовий пакет з білизною поміщається повітропровід без насадки. Дезінфекція займає 10-15 хвилин.

Як вибрати озонатор?

Озонатори поділяються на кілька типів залежно від обсягів виконуваних завдань. Як вибрати озонатор? Для великих приміщень застосовуються промислові озонатори. У медичних установах використовуються медичні апарати, які схожі з побутовим типом, однак розраховані на більш тривалий час час роботи.