1. Збалансоване і здорове харчування – перший крок у профілактиці мастопатії

Пам'ятайте, що для нормальної роботи жіночого організму потрібні і білки, і жири, і вуглеводи, а також вітаміни і мікроелементи. У достатній кількості і гарної якості. Вживайте різноманітну їжу з низьким вмістом жиру і високим вмістом клітковини, їжте більше овочів. Вони налагоджують природний процес виведення з організму шлаків і токсинів, накопичення яких часто призводить до розвитку пухлин грудей.

Зверніть особливу увагу на овочі та фрукти темно-зеленого, оранжевого і червоного кольорів, вони дуже корисні при мастопатії. Багато з них багаті природними антиоксидантами – речовинами, що відіграють важливу роль в профілактиці і лікуванні пухлин грудей. Бажано також дотримуватися роздільного харчування, пам'ятаючи про те, що є продукти, які перетравлюються в нашому шлунку і кишечнику «в різних режимах». Для профілактики мастопатії також доцільна система харчування з урахуванням групи крові. Але головне все-таки буде дослухатись до потреб свого організму в той чи інший період життя.

2. Важливо – багато пити. Питання – дивлячись що?

Звичайно ж, зловживання алкогольними напоями шкідливо. Дослідження вчених показали прямий зв'язок прогресування мастопатії молочних залоз у регулярно жінок, що полюбляють хильнути чарку. Обмежуйте також вживання кави, чорного чаю, коли та інших напоїв, що містять кофеїн. Його шкідливий вплив на жіночий організм і зокрема на тканини молочної залози – беззаперечний. З напоїв для здоров'я грудей чудові овочеві і фруктові соки, бажано, свіжоприготовані. А також зелений чай, який є цінним джерелом антиоксидантів – речовин, необхідних організму для профілактики і лікування пухлин грудей. Корисні для жіночого здоров'я також трав'яні чаї, особливо заспокійливі з медом у другій половині дня. Не забувайте, що очищена і продезінфікована вода – важлива запорука здоров'я. Якщо доступу до очищеної води немає, отримати її допоможе звичайний побутовий озонатор, що дозволяє робити смачною та безпечною воду прямо з-під крана.

3. Життєво необхідним є пиття води

Без неї неможлива робота жодної клітини нашого тіла! Нещодавно лікарі виявили безпосередній зв'язок між зневодненням і мастопатією молочної залози. Хронічна нестача води підвищує ризик розвитку пухлин грудей вдвічі! Тому дуже важливо налагодити достатній питний режим. Норма води, необхідна кожній людині на добу становить 35 мл на 1 кг ваги. І мова йде про чисту питну воду, а не про напої і перші страви, що сприймаються організмом, як їжа. Для здоров'я грудей важлива також якість води, що вживається. Вона повинна бути в першу чергу чистою, але при цьому не позбавленою необхідних мікроелементів. Бажано також, щоб вживана вода була структурованою, тоді організм витрачає менше енергії на її засвоєння. Пити воду необхідно також правильно – за 20-30 хвилин до вживання їжі або через 2-3 години після, коли їжа перетравиться. Пару склянок сирої води вранці допоможуть кишечнику включитися в роботу після нічного сну. А від правильної роботи багато в чому залежать процеси не тільки перетравлення їжі, але і своєчасне виведення шлаків. Чистий організм – найкраща профілактика мастопатії молочної залози і багатьох інших проблем зі здоров'ям.

4. Вага в межах норми знижує ризик розвитку мастопатії

Знайдіть свою систему, яка допомагає контролювати вагу, при цьому пам'ятайте про шкоду різких його змін. Вони сприймаються організмом, як стрес, а тому дуже шкідливі для тканин молочної залози. Іноді, всього лише позбувшись звички «заїдати стрес» солодощами, можна стабілізувати вагу і значно знизити ризик розвитку мастопатії. А якщо ще й вечірній перегляд серіалів замінити пішою прогулянкою по свіжому повітрю або пробіжкою можна також зменшити і свої об'єми, і загрозу виникнення пухлин грудей. Незайвим буде також залучити на допомогу, наприклад, трави або натуральні препарати на їх основі для схуднення і профілактики мастопатії.

5. Достатнє і регулярне фізичне навантаження – хороша профілактика мастопатії

фитнес профилактика мастопатииВченими доведено, що фізичні вправи відіграють важливу роль у нормалізації гормонального фону жінки. Вченими зафіксовано зниження рівня жіночих гормонів естрогенів після інтенсивних тренувань, що сприятливо позначається на стані молочних залоз. Також рух сприяє виробленню в організмі «гормонів щастя» – ендорфінів, які не тільки покращують настрій, а й нейтралізують наслідки стресу. Це, однозначно, позитивно впливає для здоров'я грудей. Чудові варіанти – біг, плавання, аеробіка. Яким видом спорту або фізичними вправами займатися – не принципово. Головне – отримувати від цього задоволення і користь.

6. Потурбуйтесь про стан свого хребта

Пам'ятайте про те, що від його здоров'я багато в чому залежить робота всього організму. Лікувально-профілактична гімнастика з використанням сучасних тренажерів для зміцнення м'язів спини, при необхідності застосування поясів і корсетів для хребта, а головне – формування правильної постави та культури праці з дитячих років. Ці та інші прості заходи дозволять Вам зберегти хорошу форму хребта, що сприятливо позначиться на жіночому здоров'ї, в тому числі і на стані грудей.

7. Відмовтеся від куріння

Це регулярне джерело отрут і токсинів для організму, які часто призводять до розвитку мастопатії молочної залози. Адже нервова і ендокринна системи організму, які керують всіма його процесами, дають часті збої в роботі під впливом постійного отруєння нікотином. Якщо не виходить самостійно побороти звичку куріння, скористайтеся одним з лікувальних препаратів для ліквідації нікотинової залежності. Пам'ятайте – здоров'я грудей в ваших руках.

8. Налагодьте сексуальну сферу життя

Не потребує доказів той факт, що секс сприятливо позначається на гормональному фоні жінки і здоров'я молочних залоз. З оргазмом або без, з постійним партнером чи ні – це потужний метод оздоровлення. Частота і тривалість сексуальних відносин мають значення, але у кожної пари вона своя. Важливо відчувати, розуміти себе, свого партнера і не підганяти цю сферу життя до усередненої норми. І тоді жіночі груди будуть не тільки привабливими і красивими, але й здоровими.

9. Дозвольте собі радість материнства, довше годуйте малюка грудним молоком

Це чудово як для дитини, так і для здоров'я мами. Годувати грудьми бажано щонайменше 8 місяців. При цьому стежте за тим, щоб в молочній залозі не утворювалися застої молока. Забудьте про годування по годинах, намагайтеся задовольняти голод дитини на вимогу. І не обмежуйте себе народженням однієї дитини. Є багато медичних аргументів на користь багатодітності. І один з них –профілактика мастопатії. Вік для пологів – не головна перешкода. Важливіше, щоб дитина була бажаною і коханою, а мама – здоровою.

здоровый сон и свежий воздух

10. Налагодьте здоровий і достатній сон

Сон є чудовим природним механізмом відновлення і поновлення Вашого організму, профілактикою багатьох проблем зі здоров'ям, у тому числі і пухлин грудей. Нестачу сну легко усунути, варто лише поставити собі за мету. Допоможуть зі сном заспокійливі трави, ефірні масла, гімнастика для розслаблення, водні процедури. Це запорука не лише хорошого нічного сну, але і відмінного самопочуття, в тому числі і здоров'я грудей.

11. Регулярно проходьте профілактичні медичні обстеження

Вони допоможуть виявити проблему мастопатії на ранніх етапах і вжити необхідних заходів. Методів консервативного лікування пухлин грудей розроблено багато, і вони досить ефективні на початкових етапах мастопатії. Лікар також допоможе Вам навчитися самостійно обстежувати свої груди. Поява болючості, ущільнень, а також виділень з соска – сигнал розвитку мастопатії молочної залози. В цьому випадку необхідно обов'язково звернутися до лікаря мамолога чи гінеколога. Також лікуйте вчасно всі наявні у Вас захворювання, оскільки вони можуть спровокувати розвиток мастопатії.

12. Зручний та якісний бюстгальтер – один із заходів профілактики мастопатії

Бюстгальтер повинен відповідати розміру та формі Ваших грудей, не обмежувати рухи і бути максимально натуральним. Краще віддати перевагу бюстгальтерам білого або тілесного кольору, пам'ятаючи про те, що багато барвників  шкідливі для здоров'я молочної залози. У деяких розвинених країнах ця частина гардеробу повинна відповідати цілій низці вимог, перш ніж вона з'явиться на полицях магазинів жіночої білизни. Вибираючи в наших магазинах бюстгальтер, звертайте також увагу на його натуральність. Відсоток синтетичних волокон по відношенню до натуральних бавовняних має становити не більше 30%.

13. Турбота про шкіру грудей має стати турботою про її здоров'я

При виборі косметики для догляду за тілом необхідно знати, що синтетичні засоби не засвоюються організмом, а отже зашлаковують його, посилюють ризик розвитку мастопатії. Вибирайте натуральні косметичні засоби на основі трав і масел. Обирайте засоби, що містять вітаміни Е і С, які є хорошими антиоксидантами – речовинами, необхідними для профілактики і лікування мастопатії.

загар вред14. Стримуйте свою пристрасть до засмаги – засмага шкідлива для здоров'я

Шоколадний колір шкіри – на жаль, не ознака здоров'я, а лише данина моді. Пам'ятайте про те, що зловживання сонячними ваннами збільшує ризик онкологічних захворювань, в тому числі і раку грудей. Якщо Ви вирішили літню відпустку провести на морському узбережжі, уникайте палючих променів сонця. Засмагайте з 8:00 до 11:00 або з 16:00 до 19:00. Сонце в цей час доби менш шкідливе для організму, ніж в середині дня. Використовуйте сонцезахисні засоби, парасольки. Насолоджуйтесь морем і цілющим повітрям і пам'ятайте, що краса і здоров'я повинні йти поруч!

15. Уникайте стресових ситуацій

Культивуйте спокій і рівновагу, вчіться прибирати наслідки стресу – частої причини мастопатії. З цією метою будуть корисними водні процедури, улюблені аромати, тісний контакт з природою, позитивне спілкування з друзями, творчість, гімнастика. Частіше посміхайтеся, не забувайте про цілющий вплив сміху. Навчіться доступних для Вас методів психологічного оздоровлення та релаксації. Якщо не виходить впоратись з проблемами самостійно, скористайтеся допомогою кваліфікованих фахівців. Пам'ятайте – в організмі все взаємопов'язано і часом хороше психічне самопочуття – найкраща профілактика мастопатії й інших жіночих проблем. Імовірність уникнути проблеми мастопатії молочної залози досить висока за умови застосування на практиці всіх перерахованих вище рекомендацій. Вони також створюють сприятливий і абсолютно необхідний фон для лікування пухлин грудей. Звичайно ж, перебудувати і гармонізувати своє життя відразу не так легко, але все-таки варто попрацювати для того, щоб зберегти і примножити своє здоров'я – одну з найбільших цінностей нашого життя.