Важливість води для всього живого на Землі неможливо переоцінити.
Людське тіло на 75-80% складається з води, яка виконує в організмі безліч життєво важливих функцій.

Навіщо людині потрібна вода:

✔ травлення і обмін речовин

✔ розчинення поживних речовин (вітаміни, амінокислоти, мінеральні речовини та ін.);

✔ постачання всіх клітин організму поживними речовинами;

✔ виведення з організму продуктів розпаду і токсинів;

✔ підтримання температури тіла (терморегуляція);

✔ підтримка рухової активності;

✔ транспортування нервових імпульсів по всьому організму.

Недостатнє споживання води призводить до хронічного зневоднення, яке викликає порушення обміну речовин, проблеми з травленням, порушення терморегуляції і підвищення в'язкості крові. В організмі, який постійно відчуває дефіцит води, сповільнюється передача нервових імпульсів до мозку, що проявляється зниженням концентрації, погіршенням пам'яті, швидкою стомлюваністю. Таким чином, найбільше від нестачі води страждає мозок людини.

Найбільшу небезпеку зневоднення несе для немовлят і людей похилого віку. Діти першого року життя від нестачі води різко втрачають вагу. Коли втрата ваги досягає 10%, немовля може померти.

Небезпека зневоднення в тому, що тривалий час організм не подає ніяких сигналів. Людина починає помічати тривожні симптоми тільки коли проблема заходить занадто далеко. А спочатку організм намагається впоратися самостійно, перерозподіляючи воду, відбираючи її для найбільш важливих процесів у менш важливих. У такому "аварійному режимі" організм починає черпати цілющу вологу з клітин і внутрішньоклітинної рідини, чого людина ніяк не відчуває. Такий перерозподіл загрожує загустінням крові, яке, знову ж таки, можна визначити тільки за допомогою лабораторних аналізів. І тільки, коли дефіцит води доходить до органів травного тракту, вони дають про себе знати дискомфортом і болем.

Як розпізнати зневоднення?

Перш за все, не чекати появи будь-яких симптомів, а споживати щодня достатню кількість води. Сухість у роті – це вже сигнал SOS!

Найпростіший тест на достатність споживання води – колір сечі. Якщо сеча світла, майже прозора і не має різкого запаху – води достатньо. Чим темніший колір, тим сильніше організм страждає від нестачі вологи.

До частих симптомів зневоднення також належать такі:

  • Запори
  • Сухість шкіри
  • Печіння в очах
  • Запаморочення

Зневоднення також проявляється і іншими симптомами, які часто помилково приймають за щось інше, починаючи лікувати неіснуючі хвороби. До таких симптомів належать:

  • Швидка втомлюваність, зниження концентрації;
  • Головні болі;
  • Проблеми з тиском (понижений або підвищений);
  • Неприємний запах з рота;
  • Порушення травлення, болі в шлунку викликані підвищеною кислотністю (виразка, гастрит);
  • Респіраторні захворювання, закладений ніс, кашель;
  • Інфекції сечовивідних шляхів, цистит;
  • Шкірні захворювання;
  • Загострення ревматизму та інших хронічних захворювань.

Сколько нужно пить воды в день

Дотримання питного режиму

Як не забувати пити воду? Ось кілька слушних порад:

✔ Тримайте воду в легкій досяжності. Якщо ви працюєте в офісі, візьміть собі за правило, щоб на столі завжди стояла склянка води. Ви будете робити ковток час від часу, навіть не замислюючись про це, а коли стакан порожній – набираєте наступний. Точно так само чиніть і вдома. Сідаєте почитати книгу або подивитися телевізор – поставте поруч воду.

✔ Виходячи на вулицю, захопіть пляшку з водою. Заведіть собі багаторазову пластикову або металеву пляшку, щоб брати з собою, куди б ви не йшли.

✔ Якщо пиття дається вам важко, зробіть на склянці або пляшці позначки. Випити чверть склянки – це не складно. Потім ще чверть ... і так далі. Мети завжди досягти легше, якщо розбити її на більш дрібні цілі.

✔ Додайте смаку. Набридла проста вода? Додайте лимон, м'яту або імбир. Тільки без цукру! Якщо воду пити вже зовсім несила, пийте несолодкий чай.

✔ Додайте в стакан соломинку – так воду пити цікавіше. Відмінно працює з дітьми, які відмовляються пити воду, вимагаючи магазинний сік.

✔ Плануйте наперед. Приготуйте собі пляшку з водою з вечора, щоб в ранковому поспіху просто захопити її з собою і не витрачати час.

✔ Ставте нагадувалки в телефоні або встановіть спеціальний додаток, який буде нагадувати вам про необхідність пити воду і фіксуватиме ваш прогрес. Або попросіть рідних нагадувати вам про воду. І їм нагадуйте теж!

Дотримуючись питного балансу, важливо не доводити до фанатизму і пам'ятати, навіщо вода в організмі. Надмірне споживання води теж нічого доброго не обіцяє. Що відбувається, якщо пити занадто багато води? По-перше, це велике навантаження на нирки. По-друге, розріджується кров, що послаблює її здатність переносити поживні речовини до клітин організму. По-третє, розріджується шлунковий сік, через що їжа погано перетравлюється, виникає нудота, здуття, коліти. Також відбувається підвищене потовиділення, з організму вимиваються корисні мікроелементи.

вывести шлаки

Вода і старіння організму

З віком вироблення гормонів в організмі знижується, всі процеси сповільнюються. Хронічне зневоднення тільки посилює цей процес, що проявляється передчасним старінням.

Споживання чистої води вкрай важливо для підтримки працездатності всіх органів і систем, а також достатнього вироблення гормонів. У поєднанні з фізичною і розумовою активністю, достатнє пиття здатне відстрочити старіння тіла і мозку.

Звичайна питна вода також є дієвим засобом в боротьбі з вільними радикалами – головними ворогами молодості і свіжості організму. Для того, щоб знешкодити вільні радикали, що руйнують мембрани клітин організму, необхідні антиоксиданти, які містяться у воді і здоровій їжі.

Потужним антиоксидантом є вода, насичена воднем. Водень в організмі здатен ефективно поглинати вільні радикали, захищаючи клітини від пошкоджень і передчасного старіння. Крім того, воднева вода сприяє виробленню власних антиоксидантних ферментів організмом.

Вода необхідна організму для підтримки його працездатності і нормального функціонування. Споживання чистої води здатне вберегти від безлічі хвороб, продовжити активне і здорове життя без лікарів і таблеток.