Викривлення хребта, остеохондроз

Багато сучасні люди навіть не замислюються, що причина зайвої ваги, поганого обміну речовин, порушення сну і інших захворювань, криється в викривленому хребті. Щоб тіло було здоровим і красивим наш хребет повинен бути прямим. Ми навіть можемо і не здогадуватися, що та чи інша хвороба це наслідок неправильного положення хребта або його захворювань (наприклад, остеохондрозу).

Порушення постави

Одним із наслідків викривлення хребта є порушення постави. Якщо хребет розвинений правильно, то він може гнутися в грудному і поперековому відділах вперед / назад. Під впливом, в основному зовнішніх факторів, ці природні вигини можуть деформуватися, посилюватися або зникати зовсім. Як результат - сколіоз, шийний остеохондроз, остеохондроз поперекового відділу хребту та інші захворювання.

Лікувальна фізкультура при болях у спині

ровная осанкаЛікарі рекомендують починати лікування порушення постави з дитячого або підліткового віку. В цей час м'язи людини дуже еластичні, хрящова тканина ще м'яка, а звички, що призвели до викривлення хребта, ще не вкорінилися. Уже в більш зрілому віці виправити порушену поставу або вилікувати вже прогресуючий остеохондроз дуже складно.

Профілактика остеохондрозу

Кожен день наш хребти відчуває дуже великі навантаження - це головна опорна структура нашого скелета. Тому він потребує хорошого відпочинку ввечері. Найкраще наш хребет відпочиває вночі, під час сну. Нам необхідно стежити за тим, щоб його положення в цей час було правильним, тому що турбота про поставу і профілактика остеохондрозу повинна бути цілодобовою.Якщо на ранок в тілі немає бадьорості, це означає, що під час сну ваші м'язи були не до кінця розслаблені. Для максимально ефективності нічного відпочинку найкраще придбати ортопедичний матрац. Конструкція цих постільних речей дає можливість не викривлятися хребту під час сну. А протягом дня допоможуть ортопедичні товари від поперекового остеохондрозу.

Перевіряємо поставу

красивая осанкаТепер давайте перевіримо нашу поставу, зробити це можна і вдома, а ось перевіряти викривлений чи хребет слід у лікаря-ортопеда. Отже, для цього нам найкраще підійти до стіни: п'яти і потилиця торкається стіни, руки і плечі опущені, тіло розслаблене, дивимося вперед. У такому положенні голова і тулуб повинні бути розташовані на одній вертикальній лінії, плечі трохи опущені, розгорнуті і знаходяться на одній горизонтальній лінії.

При цьому ноги повинні бути повністю розігнуті в колінних і тазостегнових суглобах, живіт і груди злегка опуклі. Мускулатура повинна бути рельєфною, а суглоби рухливі. Внутрішня поверхня стопи повинна не торкатися підлоги. Тепер повертаємося до  спини - фізіологічні лінії хребта повинні бути достатньо виражені . Проведіть рукою між попереком і стіною - відстань має дорівнювати ширині долоні, якщо ж воно більше - то у вас ослаблені м'язи черевного преса, в результаті чого живіт тягне хребет вперед.

Чи можливо виправити поставу?

І все-таки, як би це не було складно, виправити поставу можна майже в будь-якому віці. Для цього необхідно весь час звертати увагу на те, як ми робимо деякі повсякденні речі, також виконувати спеціальні комплекси вправ для виправлення постави. Можна вдатися до допомоги різних корсетів для підтримки постави і пневмокорсетів для лікування і профілактики остеохондрозу. У будь-якому випадку, всі ці методи необхідно застосовувати в комплексі, і очікувати миттєвих результатів не варто.

болить голова і шия
болить голова і шия

Для правильної постави необхідно зміцнити м'язи

Для підтримки хребету в рівному стані задіяні майже всі групи м'язів: стегон, спини, живота і шиї. При цьому робота цих м'язів тісно взаємопов'язана. Якщо, наприклад, у вас слабкий прес, то м'язи спини змушені працювати "за двох". У цій ситуації витрачається додаткова енергія, а м'язи черевного преса ще сильніше слабшають і провисають (це одна з причин опуклого живота). Крім того, при цьому псується кровообіг в паховій області, а в тканинах ніг накопичується зайва рідина. Чи не складно зробити висновок: щоб виправити і підтримати правильну поставу, необхідно, щоб всі групи м'язів були збалансовані.

Як поправити поставу

ровная и красивая спина

Ці рекомендації необхідно виконувати, здійснюючи повсякденну роботу.

  1. Робоча поверхня столу на кухні зазвичай дуже низька, тому стежте за тим, щоб при приготуванні їжі ваша спина завжди була рівною, не нахиляйтеся надто вперед.
  2. Якщо потрібно скористатися пральною машиною - присідайте, завантажуючи білизну.
  3. Якщо Ви гладите, то оптимальна висота прасувальної дошки - 10-15 см від ліктя.
  4. При прибиранні квартири намагайтеся використовувати довгі насадки на пилосос, такий підхід дає можливість зняти сильне навантаження з хребту, завдяки меншій кількості нахилів. Так само використовуйте щітки і швабри на довгій ручці.
  5. Для підняття тяжкого предмету з підлоги присядьте, і упріться рукою об стегно - такий стан полегшує навантаження при згинанні і випрямленні тіла.
  6. Якщо необхідно підняти важку річ, то подбайте про те, щоб велика частина навантаження припадала на м'язи стегон і ніг, а не спини. Для цього необхідно злегка розставити ноги і зігнути їх в колінах, при цьому зберігаючи рівною спину. Вантаж потрібно підіймати не на витягнутих руках, а ближче до тіла - це так само знижує навантаження на хребет. Максимально допустима для підйому вага предмету не повинна бути більше 20 кг для жінки і 50 кг, якщо піднімає чоловік. При підйомі намагайтеся не робити обертальних рухів. Повертайтеся тільки тоді, коли вже підняли предмет.
  7. Коли ви чистите зуби або миєте посуд, спробуйте трохи зігнути ноги в колінах - це дозволить вам тримати спину абсолютно прямо.
  8. Остання рекомендація. Якщо є необхідність помити голову під краном, то найкраще це зробити із злегка зігнутими ногами в колінах. Це дозволить розслабити і випрямити спину.

Дотримання цих нескладних правил і запропонованих рекомендацій при належному рівні зусиль і цілеспрямованості з вашого боку дозволять вам виправити і підтримати правильну поставу. Рівна спина - відсутність захворювань хребту і, як наслідок, багатьох захворювань внутрішніх органів, забезпечать вам легку ходу і захоплені погляди оточуючих. Такий результат вартий докладених зусиль!